Kylmäsavulohi ja halloumi tarjoiltuna sitruspedillä on jo sinällään erittäin maukas makuelämys, mutta kun kokonaisuuteen lisätään rucolaa ja saaristolaisleivästä tehdyt krutongit, niin ollaan kesäisen herkuttelun ytimessä.
Tässä raikkaassa ja monipuolisessa alkusalaatissa yhdistyvät siis saaristolaisleivän rapeat krutongit, suolainen halloumi, kylmäsavulohi ja mehukkaat sitrushedelmät. Rucola tuo annokseen raikasta pippurisuutta, joka tasapainottaa sitrushedelmien makeutta ja halloumin suolaisuutta.
Annoksen kruunaa Kujalan Tilan puolukkasiirappi, joka tuo täydellisen tasapainon makean, happaman ja suolaisen välille. Sen syvä marjaisuus ja hienostunut hapokkuus tekevät tästä salaatista erityisen herkullisen ja tasapainoisen. Tämä salaatti sopii loistavasti juhlavan aterian alkuruoaksi tai kevyeksi lounasvaihtoehdoksi. Täydellinen yhdistelmä suolaista, makeaa ja hapokasta.
TARJOLLA ETUKOODI. Kujalan Tilan siirappeja (Puolukka, Mustikka, Karpalo, Hilla ja Terva) saat nyt tilattu -10% etuhintaan koodilla KUJALA10. Ostoksille tästä: Kujalan Tilan Verkkokauppa. Psst. Etukoodilla toimii myös Kujalan Tilan palkittuihin ja laadukkaisiini kastikkeisiin.
Ohessa on myös ohje, jos haluat tehdä saaristolaisleivän itse, mutta kaupan valikoimista löytyy loistavia valmisleipiä. Krutonkien paistamisessa on käytetty Kujalan tervasiirappia, joka tuo niihin ihanan, kevyen savun tunnun ja lisää makeutta. Tästä ohjeesta syntyy annokset neljälle.
Valmistusohje:
1. Tee ensin salaatinkastike; Sekoita lime, öljyt, suola, pippuri, timjami ja puolukkasiirappi.
2. Valmista saaristolaisleipäkrutongit: Leikkaa saaristolaisleipä kuutioiksi. Paahda niitä voissa, kunnes ne ovat rapeita. Lisää hyppysellinen suolaa (ja pieni tilkka tervasiirappia). Jatka paistamista hetki ja siirrä jäähtymään.
3. Valmistele sitrushedelmät: Kuori appelsiini ja verigreippi ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
4. Paista halloumi: Kuutioi halloumi, kuivaa talouspaperilla ja paista pannulla kullanruskeaksi.
5. Sekoita rucolaan ja salaattiin salaatinkastike.
6. Asettele salaatti lautasille, lisää saaristolaisleipäkrutongit, paistettu halloumi ja kylmäsavulohi. Viimeistele annokset Kujalan puolukkasiirapilla tai tarjoa erikseen. Ripottele pinnalle parmesaanilla ja koristele muutamalla timjaminlehdellä ja halutessasi puolukoilla.
Valmistusohje:
1. Kaada mallasrouhe kulhoon. Kiehauta vesi, ja sekoita mallasrouheeseen. Anna turvota huoneenlämmössä 2 tuntia.
2. Lisää joukkoon siirappia, noin 42 asteinen vesi, kuivahiiva ja vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa koneella 10 minuuttia tai käsin 20 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa 2–5 minuuttia.
3. Voitele leipävuoka. Laita seos vuokaan ja anna kohota noin tunnin verran. Taikinan tulee paisua lähes kaksinkertaiseksi.
4. Laita uuni 200 asteeseen, ja valmista voisiirappi. Keitä voita ja siirappia kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen redusoiden, kunnes jäljellä on puolet. Anna seoksen jäähtyä.
5. Paista leipää uunissa 30–40 minuuttia. Ota pois uunista ja kumoa leivinpaperin päälle.
6. Sivele leipä kauttaaltaan voisiirapilla ja paista vielä 5 minuuttia 180 asteisessa uunissa.