Ilmainen toimitus yli 50€ tilauksiin!

Laatumerkit

Kujalan tila oy

Hyvää Suomesta

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä. Koska valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät aina kerro totuutta siitä, onko ruokatuote varmasti suomalainen, kannattaa pakkauksesta tarkistaa Hyvää Suomesta -merkki. 

MERKKI LUPAA SUOMALAISEN RAAKA-AINEEN JA TYÖN

Liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja osana muita elintarvikkeita on aina 100 % suomalaista.

  • Jos pakkauksessa on vain yhdenlaista raaka-ainetta, on sen oltava 100 % suomalaista.
  • Monen raaka-aineen tuotteessa raaka-aineesta 75 – 100 % on suomalaista.
  • Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen tehdään Suomessa. Toteutunut raaka-aineiden kotimaisuusaste on keskimäärin 95 % tuotemäärästä laskettua. Se on paljon. Kaikille suomalaisen raaka-aineen käyttö tuotteiden valmistuksessa on arvo, jonka eteen tehdään töitä joka päivä. Hyvää Suomesta -merkin käyttäjän on oltava Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsen. Hyvää Suomesta -merkkiä käyttäviä yrityksiä valvotaan tarkastuskäynneillä ja jatkuvalla tuoteseurannalla.

 

Arctic Food Lab

  • Arctic Food Lab on ohjelmakokonaisuus, joka tuo esiin Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulun ja pohjoisen Suomen taivaan alla kasvaneiden raaka-aineiden ja arktisissa oloissa syntyneen ruokaperinteen ainutlaatuisuutta. Haluamme tarjota paikallisille ja kansainvälisille vieraille Arctic Food Lab -elämyksiä, joita ei voi kokea missään muualla. Kriteerit: Tuote tai annos on tehty Oulu2026-alueella, esimerkiksi elintarvike, ravintolan ruokalistan ruokalaji tai nimikkomenu.
  • Tuotteen tai palvelun valmistuksessa on käytetty pääosin alueen omia raaka-aineita
  • Tuote edistää osaltaan kestävän ja ilmastoystävällisen kehityksen periaatteita tuotanto-, pakkaus- ja jakeluprosessin eri vaiheissa
  • Tuotemerkin saanut toimija jakaa Arctic Food Lab -arvot: rohkeus, reiluus ja vastuullisuus
  • Tuotemerkin saaneeseen tuotteeseen tai palveluun voi liittyä tarina
  • Tuotemerkin lisäksi tuotepakkauksessa tai ruokalistassa voidaan kertoa lyhyesti Arctic Food Lab -tuotemerkistä ja pohjoisesta ruokakulttuurista

 

 

Sydänmerkki

Sydänmerkki osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita teet pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon, ilman että joudut perehtymään tuoteselosteisiin tai ravintosisältöihin. Sydänmerkki -tuote on terveellisempi valinta omassa tuoteryhmässään. Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja kuitua reilusti. Sydänmerkki-järjestelmä perustuu tuoteryhmiin ja niitä on kaiken kaikkiaan yli 50. Jokaisella tuoteryhmällä on omat ravitsemuskriteerit, joissa puututaan terveyden ja ravitsemuksen kannalta olennaisiin seikkoihin. Kriteerit perustuvat tutkittuun ravitsemustietoon, ravitsemussuosituksiin ja puolueeton asiantuntijaryhmä kehittää kriteereitä jatkuvasti tieteen ja ruokavalikoiman kehittyessä. Sydänmerkki on EU:ssa rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta. Sydänmerkkiä ei paineta pakettiin näppituntumalta, vaan elintarvikkeiden valmistajat hakevat merkin käyttöoikeutta puolueettomalta asiantuntijaryhmältä. Käyttöoikeuden voi saada, jos tuote täyttää oman tuoteryhmänsä kriteerit. Sydänmerkin hakeminen tuotteelle on vapaaehtoista. Sydänmerkin käyttö on maksullista. Sydänmerkki-järjestelmä on voittoa tavoittelematon ja maksut menevät merkkijärjestelmän ylläpitoon sekä Sydänmerkki-tuotteiden markkinoimiseen. Elintarvikeyritys ei voi ostaa merkkiä tuotteelleen. Sydänmerkkiä pitää hakea ja merkin voi saada vain, jos tuote täyttää oman tuoteryhmänsä ravitsemuskriteerit.