Paahdettu valkosuklaa-karpalo jäätelö on äärimmäisen hyvää niin makunsa kuin koostumuksensa puolesta. Se on erinomainen jo sellaisenaan, mutta Kujalan Tilan Karpalosiirappi tekee siitä taivaallisen herkun.
Itse tehty jäätelö on helppo valmistaa tällä testatulla ja kaikin puolin toimivalla ohjeella. Jäätelössä yhdistyvät kirpeä karpalo ja karamellinen, paahdettu valkosuklaa. Extra makua kokonaisuuteen antaa pähkinätahna, joka sekin valmistuu näppärästi pekaanipähkinöistä ja karpalosiirapista.
Reseptiä voi kätevästi muokata oman maun mukaan ja siitä voi myös jättää osan elementeistä pois. Herkutteluhetki on silti taattu. Kevyesti suolainen paahdettu valkosuklaajäätelö tasapainottaa karpalon kirpeyttä, joten mikään maku ei hallitse liikaa. Pääosaa reseptissä näyttelee maukas Kujalan tila karpalosiirappi, jonka tilalla voit käyttää myös heidän muita maukkaita marjasiirappeja.
Kujalan tilalla Hailuodossa valmistuu monenlaista lähiruokaa. Heidän tuotteitaan ovat mm. nämä käyttämäni marjasiirapit, joiden makuja ovat hilla, karpalo, mustikka ja puolukka. Valikoimasta löytyy myös tervasiirappi! Lisäksi ruuanvalmistukseen heiltä löytyy erilaisia lööki- ja artesaanikastikkeita, joita kannattaa myös ehdottomasti testata. Kaikki Kujalan tilan tuotteet ovat lisä- ja säilöntäaineettomia ja Valkolööki -kastike on voittanut SM Kultaa Artesaaniruoan SM kisoissa. Osalla kastikkeista on myös Sydän -merkki, joten nämä tuotteet ovat todistetusti laadukkaita ja hyviä.
HYÄDYNNÄ ETUKOODI. Kurkkaa Kujalan tilan verkkokaupasta koko tuotevalikoima. ETUKOODILLA: KUJALA10 saat 10% ALENNUSTA kaikista siirapeista ja kastikkeista. Kannattaa hyödyntää ja sitten vaan herkuttelemaan.
VALKOSUKLAASEOS – OHJE
Valmista ensimmäisenä valkosuklaaseos jäähtymään , ennen kuin ryhdyt valmistamaan jäätelömassoja.
Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi. Paahda valkosuklaat pellillä 175 asteessa noin 5 minuuttia. Tarkkaile kuitenkin paahtumista, etteivät suklaat pala ja tummu liikaa. Kun suklaat ovat saaneet kullan ruskeaa väriä, voit ottaa ne pois uunista. Anna jäähtyä.
Ota suklaasta talteen erilleen noin 30g jolla voit lopuksi koristella jäätelön joko pakastusrasiaan tai laittaen valkosuklaa murua annoksien päälle.
Murenna muut jäähtyneet suklaat (90g) kattilaan kuohukerman kanssa. Sulata suklaa kerman joukkoon miedolla lämmöllä ja anna jäähtyä ennen kuin lisäät sen jäätelömassaan.
Tässä välissä voit valmistaa pähkinäseoksen. Jätä suklaaseoksesta noin 0,5dl talteen laitettavaksi jäätelön päälle koristeeksi/marmoroitavaksi pakasterasiaan.
PÄHKINÄSEOS – OHJE
Laita pähkinät ja siirappi blenderiin ja aja sileäksi seokseksi. Pienet tuntuvat pähkinän palat eivät haittaa seoksen joukossa.
KARPALOJÄÄTELÖ – OHJE
Vatkaa kuohukerma paksuksi vaahdoksi. Lisää siihen karpalosiirappi ja kondensoitu makeutettu Vatkaa tasaiseksi. Laita jäätelömassa odottamaan jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat valkosuklaajäätelön.(Tästä tulee 0,6l karpalojäätelöä)
PAAHDETTU VALKOSUKLAAJÄÄTELÖ
Vatkaa kuohukerma paksuksi vaahdoksi ja lisää joukkoon valkosuklaaseos ja kondensoitu makeutettu maito. Vatkaa tasaiseksi. (Tätä jäätelöä tulee noin 0,5l)
Lisäksi jäätelön joukkoon pakastusrasiaan/astiaan annostellessa: Kujalan tila karpalosiirappia suoraan pullosta
Tähän jäätelöön voit käyttää astiaa/rasiaa, jonka tilavuus on vähintään 1,2l. Vaihtoehtoisesti voit käyttää esim. Kahta vähintään 0,6-0,7l astiaa.
Annostele rasiaan vuorotellen molempia täytteitä sekä pähkinäseosta ja lorauta karpalosiirappia myös jäätelöiden sekaan. Kun astia on puolillaan, voit välillä kevyesti marmoroida täytteitä sekaisin esim. puisella grillitikulla.
Koristele rasiaan annosteltu jäätelö esimerkiksi talteen jättämälläsi valkosuklaaseoksella (0,5),karpalosiirapilla, murennetulla paahdetulla valkosuklaalla, pähkinöillä tai tuoreilla karpaloilla .
Mikäli haluat pienemmän määrän jäätelöä, voit tehdä reseptin puolittamalla ohjeen ainesmäärät.
Resepti: Emma Pekkanen
www.emmasofiacake.com
www.instagram.com/emmasofiacake