RESEPTIT

TERVAGRAAVILOHI

Ainekset

  • Lohifilee
  • Tervasiirappia
  • Karkeaa merisuolaa

Ohje

  1. Laita lohifilee sopivaan astiaan. Sivele, eli glaseeraa, filee Tervasiirapilla ja ripottele karkeaa merisuolaa tasaisesti päälle. Fileen paksuimpaan kohtaan vähän enemmän. Laita filee maustumaan jääkaappiin noin 12 tunniksi.
  2. Maustumisen jälkeen pyyhi irtosuola pois fileen päältä. Nosta filee leikkuulaudalle ja siivuta kala pyrstöstä alkaen ohuiksi siivuiksi. Se onnistuu parhaiten, kun pitää veitsen noin 45 asteen kulmassa.
  3. Tarjoile Tervagraavilohta Tervalöökin kera saaristolaisleivän päällä tai oman mielesi mukaan.

HAMPURILAINEN

Ohje

SÄMPYLÄN TEKO

  1. Mittaa kaikki valmiiksi, jotta saat tehtyä nopeasti taikinan. Pistä jauhot, hiiva ja sokeri kulhoon. Lisää piimä, kananmuna ja keltuainen. Sekoita taikinaa puulastalla tahi käsin 3-5 minuuttia siten, että taikina on yhtenäistä. Lisää lopuksi voi palasina ja vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia. Taikinasta tulee lopulta sileää ja notkeaa.
  2. Peitä kulho liinalla ja laita se lämpimään, vedottomaan paikkaan, kuten jäähtyneeseen uuniin. Noin 1,5h kuluttua taikinan pitäisi olla kohonnut kaksinkertaiseksi.
  3. Levitä leipomapöydälle ohut jauhokerros ja kumoa taikina pöydälle. Jaa taikina 8 osaan. Pyörittele taikinapallot sileiksi sämpylöiksi.
  4. Laita sämpylät pellille, jossa on kevyesti jauhotettu leivinpaperi. Peitä sämpylät liinalla ja nosta pelti jäähtyneeseen uuniin vielä noin tunniksi, jotta sämpylät kohoavat. Paistovalmiita ne ovat, kun sormen painallus kohoaa hitaasti takaisin.
  5. Kun sämpylät ovat paistovalmiita, lämmitä uuni 200 asteeseen ilman sämpylöitä. Vatkaa munan valkuainen pienen vesimäärän kanssa. Voitele sämpylät valkuaisella pullasudin avustuksella ja ripottele hyppysellinen siemeniä sämpylän päälle. Paista uunissa noin 15-18 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita.

Vinkki: Voit korvata piimän haluamallasi kasvissoseella. Näin saat helposti esimerksiksi porkkanasämpylät.

PIHVI

  1. Ota sopiva määrä Kujalan tilan jauhelihaa. Muotoile liha tiiviiksi pihviksi. Paista pannulla kypsäksi tai jätä sisältä hieman punaiseksi, pinnalle suolaa ja mustapippuria myllystä oman maun mukaan.
  2. Heitä pihvi halkaistun sämpylän sisään ja lisää lisukkeita mielesi mukaan. Esimerkiksi salaatinlehti, tomaattiviipale, cheddar-juusto ja rapsakka pekonisiivu. Lorauta lisukkeiden päälle Chililöökikastiketta ja nauti!

Vinkki: Rohkea voi hakea makua lorauttamalla lisukkeiden päälle Tervasiirappia.

Ainekset

SÄMPYLÄ

  • 6,5 dl Kujalan tilan vehnäjauhoja
  • 2 pussillista kuivahiivaa
  • 0,5 tl sokeria
  • 0,5 tl hienoa merisuolaa
  • 1,75 dl piimää (katso vinkki lopusta)
  • Kananmuna
  • Kananmunan keltuainen
  • 25 g tuvanlämpöistä voita
  • Kananmunan valkuainen
  • Seesamin- tai unikonsiemeniä

PIHVI

Ulkofileefajitat

Ainekset

Paista pihvit grillissä oman maun mukaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääri folioon vetäytymään hetkeksi. Leikkaa suikaleiksi. Kokoa fajita. Lisää kastikkeeksi joko Valkolöökiä tai Chililöökiä.

Ohje

Salsa

  • Tomaatteja, n. 500 g
  • Korianteriruukku
  • Nippu ruohosipulia
  • Loraus oliiviöljyä
  • Limemehua (½ lime)
  • Mustapippuria
  • Suolaa
  • Sokeria
  • (Chiliä oman maun mukaan)

Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Silppua korianteri ja ruohosipuli sekaan (ja chili). Mausta. Laita jääkaappiin maustumaan

Tortillat

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 0,5 dl öljyä
  • 2,5 dl vettä

Tee taikinasta tanko. Jaa taikina kymmeneen osaan ja pyörittele palloiksi. Kauli ohuita tortilloja. Paista paistinpannulla tai ulkona muurikkapannulla pienessä määrässä öljyä.

Nautapata juureksilla

Ohje

  1. Laita paistipalat ruskistumaan reilun voin saattelemana. Paloittele sillä aikaa nauris, lanttu, porkkana, selleri, sipuli ja herkkusienet. Kun paistipalat ovat ruskistuneet kunnolla, kaada ne suureen uunipataan. Ruskista sipulia ja muita juureksia paistinpannulla hetken aikaa ja lisää ne sitten pataan. Lisää pataan myös hillosipulit, sienet, tomaattimurska, puolenkymmentä laakerinlehteä, ohraryynit ja mausteita oman tottumuksesi mukaan.
  2. Kaada päälle pullo punaviiniä ja lisää mukaan vettä sen verran, että juurekset peittyvät nesteeseen. Lisää pari ruokalusikallista soijakastiketta. Murskaa kuoritut valkosipulinkynnet veitsen sivulla leikkuulautaa vasten ja laita pataan. Sekoita kevyesti. Laita uuniin 160 asteeseen kannen alle muhimaan.
  3. Neljän tunnin jälkeen lämmön voi pudottaa lähelle 100 astetta. Mitä kauemmin pata hautuu, sen maukkaampaa siitä tulee.
  4. Tarjoile leivän ja hyvän viinin kanssa, ja lorauta annoksen päälle Tervalöökiä.

Ainekset

  • 1 kg Kujalan tilan paistia palana tai suikaleena
  • 0,5 dl Kujalan tilan kokonaisia ohraryynejä
  • 1 selleri
  • 1 lanttu
  • 1 nauris
  • 3-5 porkkanaa
  • 2-4 sipulia
  • Herkkusieniä
  • Valkosipulia 
  • Hillosipuleita
  • Pullo punaviiniä
  • Tomaattimurskaa
  • Soijakastiketta
  • Voita 
  • 5-7 laakerinlehteä
  • Vasikanfondia tai lihaliemikuutio
  • Mausteet (vajaa teelisikallinen kutakin) mustapippuri, valkopippuri, timjami, rosmariini, paprikajauhe, persilja, suola.
  • Tervalöökikastiketta

SAVUISAT SIPULIPIHVIT

Ainekset

Ohje

  1. Jos haluat sipulipihveihisi savun makua, ota silloin käteesi pullo Lempeä Tervalöökikastiketta! Leikkaa kuitenkin ensin paahtopaistista niin monta pihviä kuin on ruokailijoita. Laita pihvit pakaste- tai paistopussiin ja lorauta sekaan Tervalöökikastiketta sen verran, että kaikki pihvit saavat löökiä ympärilleen kun hölskyttelet pussia. Laita tiiviisti suljettu pihvilöökipussi jääkaappiin marinoitumaan huomiseen.
  2. Ota lihapussi huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen ruuan valmistusta. Laita paistinpannu lämpenemään ja lisää pala voita pannulle. Nosta löökillä marinoituneet pihvit paistinpannuun ja anna ruskistua. Lisää viipaloitu sipuli. Lorauta lopuksi kermaa tai vettä – voit suurustaa myös. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa oman maun mukaan.
  3. Kaveriksi sopivat perunat, juurekset tai kasvikset mielesi mukaan.

Kujalan pippuripihvi

Ohje

  1. Maalaislohkoperunoiden valmistus on hyvä aloittaa ensimmäisenä. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.  Lohko perunat kuorimattomina sopivan kokoisiin lohkoihin. Jos haluat, voit kuoria perunat ennen lohkomista. Laita lohkotut perunat kulhoon ja kaada löökikastike päälle. Sekoita hieman, jotta löökikastike tasoittuu perunoiden päälle. Lisää sekaan rosmariini ja timjami, ja sekoita kunnes mausteet ja löökikastike ovat sekoittuneet tasaisesti perunoiden pinnalle. Levitä lohkoperunat pellille, jossa on leivinpaperi päällä. Laita uuniin ja paista kauniin kullanruskeiksi. Aikaa menee noin 20-30 min.  
  2. Pippuripihvit valmistetaan sisäfileestä, joka on naudan mureinta ja arvokkainta osaa. Pihvilihaa varataan yleensä 150–200 grammaa ruokailijaa kohden.
  3. Ota pihvit jääkaapista noin puoli tuntia ennen paistoa. Kuivaa pihvien pinta talouspaperilla. Murskaa mustapippurit morttelissa karkeaksi rouheeksi ja kaada seos lautaselle. (Pippurimyllyllä rouheesta tulee liian hienoa). Pyöritä pihvit kauttaaltaan pippuriseoksessa.
  4. Kuumenna voi ja öljy pannulla kullanruskeaksi. Kypsennä pihvit molemmin puolin 2-3 minuuttia riippuen haluamastasi kypsyysasteesta. 3 cm:n paksuinen pihvi kypsyy mediumiksi paistettaessa noin 3 minuuttia molemmilta puolilta. Paista vain kaksi pihviä kerrallaan, ettei pannu jäähdy eivätkä lihasnesteet pääse pihvistä pannulle. Mausta pihvit ripauksella suolaa ja nosta ne lämpimään vuokaan. Peittele foliolla.
  5. Kaada pannuun kermaa ja soijakastike. Keitä hetken aikaa kermaa kokoon. Mausta sinapilla. Sekoita kastike tasaiseksi, tarkista maku ja mausta lisää, jos tarvetta ilmenee.
  6. Nosta pihvit vuoasta lautasille, lisää maalaislohkoperunat ja tarjoile kermakastikkeen kanssa.
  7. Salaattina käy mainiosti jäävuorisalaatti, johon on lisätty rucolaa. Salaatinkastikkeeksi loraus Lempeää Valkolöökikastiketta.
  8. Ruokajuomaksi ehdottomasti täyteläinen keskieurooppalainen punaviini.

Ainekset

1
  • Tuote lisätty koriin
1
Ostoskorisi
Tervasiirappi 250ml 
Hinta: 6,90 
- +
6,90 
    Calculate Shipping
    Toimitusvalinnat päivitetään kassalla.